Tips
5 fina tips för sommarfesten
Sommaren är fylld med festligheter – studentmottagningar, midsommar och mingel. Här är fem fina tips som får festen att blomstra!
1. Blommiga isbitar
Blommiga isbitar är fina i festglasen. Här är några sorter du kan använda om du har odlat dem själv eller har möjlighet att köpa ekologiskt:
- Viol
- Gurkört
- Krasse
- Gräslöksblomma
- Ringblomma
- Lavendel
- Sockerärtsblomma
- Kamomill
- Syren
Gör så här:
1. Fyll på med vatten halvvägs. Låt frysa.
2. Lägg på blommorna, fyll på med mer vatten och frys igen.
2. Blomsterkrans
Bind huvudkransen i lugn och ro dagen före sommarfesten. Spreja med vatten, lägg i plastpåse, förslut och förvara i kylen tills det är dags.
3. Blomsterströssel
Torka ätbara blommor och strö på desserten, det blir både dekorativt och lite kryddigt! Ringblommor, penséer, blåklint och malva blir perfekt strössel. Odla dem på balkongen eller i trädgården, använd ekologisk jord om de ska ätas.
Gör så här:
1. Plocka blommorna och noppa av kronbladen ett och ett.
2. Lägg kronbladen i en korg, på tidningspapper eller i kaffefilter och låt torka luftigt.
3. Några dagar senare är det klart! Häll över ditt strössel i en burk med lock om du inte ska använda det direkt.
4. Ätbar blomsterdekoration
Ibland är det enkla det finaste. Plocka en syrenklase från trädgården och dra loss några små blommor en och en. Eller välj en annan ätbar blomma i säsong (se listan ovan). Lägg i glaset, på tårtan, i tekoppen, på glassen eller i salladen. Festligt på under minuten!
5. Festfint glas
Ge varje gäst en egen blomma på glaset! Knyt den runt om foten eller fäst den utanpå kanten med en liten klädnypa.