Blomsterspråket
Blomsterspråket - blommors betydelse och historia
En röd ros är bättre än gula tulpaner*. I alla fall om du ska uttrycka kärlek med hjälp av blomsterspråket. Men hur mycket går det egentligen att säga med blommor nuförtiden och finns det några stora misstag du kan göra?
Det sägs att blomsterspråket började användas redan i antikens Grekland, även om man då kommunicerade med örter i stället för blommor. Men tanken på att olika sorter, färger och antalet blommor har olika betydelser har levt vidare ända in i modern tid.
Under 1700- och 1800-talen kunde unga förälskade inte alltid umgås direkt med varandra utan någon form av mellanhand, så därför kommunicerade man med blommor. På den tiden var det alltså väldigt noga att välja rätt blomma, i rätt färg och rätt antal till sin älskade. I dag är symboliken mer kuriosa. Nu för tiden är det nog viktigare att en bukett förmedlar rätt känsla i färg och form och vilket syfte man har med buketten, ett kärleksbevis, en uppmuntran eller som en härlig inredningsdetalj.
– En klassisk bukett med blå, röda och vita blommor betyder frieri för många. Kanske har också vita blommor en betydelse av renhet och jungfrulighet som lever kvar, säger Hanna Eriksson florist på Floristkompaniet i Stockholm, och flerfaldig medaljör i nordiska mästerskapet i blomsterbinderi.
Hanna, som är tveksam till blomsterspråkets betydelse i dag och i framtiden, utvecklar sitt resonemang:
– Nästan alla förknippar fortfarande en röd ros med kärlek, och jag har stött på folk i butiken som tycker att gula blommor betyder otrohet. Men på det stora hela är det inte lika noga med symboliken i dag – och det är vi florister faktiskt glada för. Det betyder att vi kan använda vår hantverksskicklighet fullt ut, utan gränser, säger Hanna Eriksson.
Alla språk bygger på en direkt eller indirekt överenskommelse om att ett visst ljud, en färg eller symbol betyder en viss sak. Finns inte den överenskommelsen kvar är det omöjligt att kommunicera. Det är precis detta som i allt större utsträckning håller på att hända med blomsterspråket, det är mer generiskt idag och du kan själv välja vad du vill att en blomma eller bukett ska ha för innebörd.
– Jag hade en kund för ett tag sedan som hade fått en blombukett och han funderade på om den hade någon betydelse. Han hade suttit hemma och googlat på färger och sorter och hittat lite olika information på olika sajter, så den gemensamma överenskommelsen är inte lika tydlig längre, säger Hanna Ericsson.
Betyder det att man inte behöver oroa sig för att göra missar nuförtiden?
– Nej, jag tycker inte att man kan göra fel längre. I dag blir alla glada av att få blommor oavsett sort eller färg. För inte så många år sedan förknippade man vita blommor med begravningar och då blev det rätt konstigt att ta med sig vita liljor och ge bort på en fest. Nu har det försvunnit och jag tycker verkligen att man fullt ut kan gå på skönhet och känsla när man ger bort blommor.
* En röd ros betyder ”Jag älskar dig” – medan gula tulpaner kan tolkas som ”din kärlek är hopplös”.
En blomma säger mer än tusen ord:
Egentligen talar blommor ett språk som alla förstår. För oavsett färg, sort och antal blir de allra flesta väldigt glada när de får blommor. Vill du ändå vara på helt säker på att ditt budskap inte kan misstolkas är det här fyra klassiker:
En röd ros: Jag älskar dig
En rosa blomma: Jag är förälskad i dig och lovar dig trohet.
En bukett med röda, vita och blå blommor: Vill du gifta dig med mig?
Tre röda rosor: Jag vill träffa dig igen.