Blomfakta & skötselråd
Pelargon - Fakta & skötselråd
Pelargon – vår mest klassiska och älskade krukväxt – ses ofta i balkonglådor, amplar och på uteplatser, men passar även bra inne i ett ljust fönster. Det är förmodligen på grund av sin tålighet och variation i både utseende och användningsområde som pelargonen har blivit en sådan omtyckt och folkkär blomma. Hitta din favorit och skicka ett Blommogram!
Lättskött soldyrkare
Pelargonen är lättskött och trivs på varma och soliga platser. Blomperioden sträcker sig över hela sommaren och långt in på hösten. Pelargonen har varit en del av det svenska folkhemmet sedan 1800-talet, och förekom flitigt i Carl Larssons målningar.
Även om pelargonen upplevs som en typisk svensk krukväxt så härstammar den från södra Afrika. Pelargonen växer även vilt på Madagaskar och i Australien. I naturligt tillstånd växer pelargonen som buske. För att klara av ett sådant torrt och varmt klimat har pelargonen utvecklat egenskaper som gör att den kan klara sig utan vatten under en lång tid. Även om den klarar av torka så mår den allra bäst vid jämn vattning.
Årets pelargon
Pelargonsläktet innehåller över 250 arter, och därutöver tillkommer massor med framodlade hybrider. De olika arterna har varierande utseende och användningsområden. Den mest välkända pelargonen är förmodligen Mårbackapelargonen som tillhör gruppen zonalpelargoner, men även hybriden engelsk pelargon är mycket populär.
Doftpelargoner har lite oansenligare blommor, men bladen doftar ljuvligt när man rör dem. Doften kan till viss del skydda mot myggor och andra insekter. Värt att testa!
Varje år utses Årets pelargon för att visa på bredden och mångfalden inom pelargonsläktet. Läs mer om Årets Pelargon!
Skötselråd Pelargon
Här får du några tips som gör att din pelargon mår bra och frodas.
- Börja med att plantera om din pelargon. Den vill ha gott om plats så byt till minst dubbla storleken på kruka och rikligt med jord.
- Vattna regelbundet och riktigt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
- Ge din pelargon näring en gång i veckan. Det finns speciell pelargonnäring, men näring för blommande växter fungerar lika bra
- Pelargonen trivs allra bäst utomhus, men om det inte är möjligt placerar du den på en så ljus och solig plats som möjligt.
- Skona dina pelargoner från häftiga regn. Precis som vi människor blir de hängiga av en alltför blöt svensk sommar.